Ziołowo i naturalnie: Syrop z owoców czarnego bzu

Odkąd zaczęłam interesować się ziołami i przetworami, czarny bez zauważam na każdym kroku. W miastach, na wsi, przy domach, drogach. Nie jest wymagającą rośliną, a możliwości wykorzystania daje wiele. 

Przyznam, że uwielbiam czarny bez. Surowcem do przetworów są zarówno jego kwiaty (zbierane w okolicach maja), jak i owoce (zbierane na przełomie sierpnia/września). W czasie kwitnienia ma intensywny zapach, obok którego trudno przejść obojętnie. Dla wielu osób może wydać się nieprzyjemny, duszący.

Jak wygląda czarny bez? Czasem bardziej niż krzew przypomina drzewo. Najłatwiej identyfikować go w maju, w trakcie kwitnienia. Latem z białych kwiatów zawiązują się owoce, skupione w rozłożystych baldachach. Początkowo mają kolor zielony. Dojrzałe owoce robią się czarne, jak sama nazwa krzewu wskazuje.

 

czarny-bez
Kwiaty czarnego bzu

 

Właściwości czarnego bzu

Kwiaty i owoce czarnego bzu działają napotnie i moczopędnie. Z tego powodu zalecane są do spożywania w trakcie przeziębień i przy chorobach nerek. Owoce mają dodatkowo działanie lekko przeczyszczające, regulują przemianę materii. Czarny bez zawiera m.in.: garbniki, witaminy z grupy B i witaminę C. Warto pamiętać, że spożycie surowych, niedojrzałych owoców, może skutkować zatruciem.

W jednej z swoich książek o ziołach przeczytałam, że w starożytności Rzymianie używali bzu czarnego, nie tylko w celach leczniczych, ale również do farbowania włosów. To wyraźny znak, że do przerabiania owoców należy się odpowiednio przygotować. Przebierając zebrane owoce, zaopatrzcie się w rękawiczki lub użyjcie do tego celu widelca.

Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?

Po przepisie na syrop z mniszka lekarskiego, przedstawiam Wam kolejny, tym razem z owoców czarnego bzu. Do stosowania, gdy zrobi się zimniej, w okresie złego samopoczucia i przeziębienia. Ostrzegam, że szybko znika. 🙂

Potrzebne składniki:

  • ponad litr owoców czarnego bzu
  • cukier (0,5 kg)
  • woda (200 ml)

Zebrane owoce należy przebrać, usuwając łodyżki. Do przetworów wybierajmy tylko te dojrzałe, w kolorze czarnym. Po przebraniu i przemyciu owoców, umieść je w garnku, zalej wodą, dodaj cukier. Mieszając co jakiś czas, poczekaj aż woda się zagotuje. Po doprowadzeniu do wrzenia, syrop przecedź, oddzielając płyn od owoców.

Tak przyrządzony syrop można przelać do wyparzonych i osuszonych słoików lub butelek. Ja na sam koniec zdecydowałam się jeszcze pasteryzować przetwory przez około 10-15 minut.

Dobra rada: Nie wyrzucajcie pozostałych po przygotowaniu syropu owoców. Z powodzeniem można je wykorzystać do zrobienia dżemu. Polecam dodać do czarnego bzu obrane jabłka, wszystko razem zagotować, dosłodzić i umieścić na gorąco w słoikach. Dzięki temu oprócz syropu otrzymujemy dwa dodatkowe słoiczki pysznego dżemu.

 

Owoce czarnego bzu

 

Opisując właściwości czarnego bzu korzystałam z książki „Zioła i ich stosowanie” Barbary Kuźnickiej i Marii Dziak.